Oldukça heyecan veren bir yenilik olarak cerrahi dünyasına giren ve yaklaşık 10 yıldır Türkiye’de aktif olarak kullanılan robotik cerrahi minimal invaziv laparoskopik cerrahi temeli ile uygulanan bir yöntemdir.Bu yöntemde cerrah, ameliyathanede hastanın yanında bulunan cerrah konsolundan, hasta konsolundaki kolları kullanarak ameliyatı gerçekleştirir.
Robotik cerrahi sistemlerinin dünyadaki tek örneği olan da Vinci robotu, cerrah konsolu, hasta konsolu ve görüntü kulesi olmak üzere 3 bölümden oluşur.
Ameliyatı Robot mu Yapıyor?
HAYIR! ‘Robot’ kavramı insanlara her zaman çekici gelmektedir. Robotik cerrahi dendiğinde de akla ilk gelen soru ‘Ameliyatı acaba bir robot mu yapıyor?’ olmaktadır.Hasta konsolunda bulunan kollar cerrahtan aldığı tüm komutları birebir eşzamanlı olarak hasta konsolundaki kollara yansıtarak operasyonu gerçekleştirir.
En önemli fark cerrah ameliyat bölgesini robotun yetenekleri sayesinde kendi gözünden çok daha net ve yakından, 3 boyutlu olarak görebilir, oturarak çalıştığı için daha az yorulur ve buna benzer birçok avantajı kullanabilir.